top of page
Sök
  • Mikael Eriksson

Beskattad

Som du redan känner till så har det trycks upp nya pengar (Fiat-valuta) som aldrig tidigare.

Pandemin har drabbat många länders ekonomier, enormt stora stöd- och stimulanspaket har tagits fram för att rädda ekonomin.

De ekonomiska uppoffringarna som gjorts har varit nödvändiga, men nu börjar det bli allt tydligare vem det som ska betala notan. I alla fall om man lyssnar på vår regering och fackföreningen LO. Deras lösning är givetvis att höja skatterna och LO går ännu länge och de vill till och med återinföra skatter som arvs- och gåvoskatten.

Sverige är redan en av de länder med högst skattetryck. Vi betalar skatt på den lön vi tjäna ihop, vi betalar en "säljskatt" på allt vi köper med våra beskattade pengar. Vill jag försöka bygga upp ett sparande genom att exempelvis spara i aktier, så betalar jag skatt igen på de vinster som jag gör. Enligt LO bör kapitalbeskattningen bli enhetlig och höjas till 35 procent. Alla särregler för beskattningen av fåmansbolag bör slopas. Nuvarande regeringen vill höja skatterna rejält för sparande på ett så kallat ISK-konto, man vill sätta upp begränsningar för hur mycket pengar man får ha på ett ISK-konto. Målet enligt rapporter är att man ska “långsiktigt öka den ekonomiska och sociala jämlikheten i Sverige”. Det låter ju bra... Men det känns inte rättvist att lösa detta med ännu tuffare beskattningar för de personer i vårt land som redan är de som bidrar mest till statskassan. För det här kommer slå hårdast mot egenföretagare och den stora massan av hårt arbetande medelklass. Det är enkelt att hävda att man behöver få in mer skatt till statskassan för att man ska kunna satsa på välfärden. Men att kraftigt begränsa vanliga människors möjligheter att bygga upp ett sparkapital kan inte vara rätt väg att gå! Vi är istället allt fler som helt enkelt underkänner regeringens välfärdsprioriteringar. Det handlar ju ändå trots allt om prioriteringar om hur statskassan ska användas. Det går inte heller att lasta på mer och mer skatter på de som redan arbetar och betalar skatt. Istället måste flera människor arbeta och bidra med skatteintäkter till välfärden, satsa mer resurser på att minska arbetslösheten till att börja med.


19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentarze


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page